Manuele Lymfe Drainage (MLD) is een massage die het lymfestelsel activeert. Het is een zachte, subtiele techniek die zonder olie wordt uitgevoerd.

    Lymfe of lymfevocht ontstaat in alle weefsels van je lichaam en voert afvalstoffen af. Op bepaalde plaatsen (liezen, oksels, hals en nek) zitten concentraties van lymfklieren, waar de lymfe gezuiverd wordt en teruggevoerd wordt in de bloedbaan. Een belangrijke kringloop dus om in conditie te houden! Gebrek aan beweging, stress, ongezonde voeding etc. zorgen voor een ophoping van afvalstoffen waardoor o.a. het lymfestelsel overbelast kan raken. Deze overbelasting kan zich uiten in chronische vermoeidheid of chronische infecties, hoofdpijn of migraine, een hoge bloeddruk, opgezette en/of pijnlijke benen, huidproblemen en allerlei aandoeningen van reumatische aard.

    Vanwege de zachte, trage en repeterende techniek geeft MLD, naast een positieve beïnvloeding van bovenstaande symptomen, een diepe ontspanning, waarmee het rustgevende deel van het zenuwstelsel (parasympaticus) geactiveerd wordt. Hierdoor wordt lichamelijk herstel gestimuleerd.