Klik hier om een tekst te typen.

Massage is goed voor je (3)

In deel 2 van deze blog sprak ik over de verlaging van het stresshormoon cortisol door massage. Neurologisch onderzoek toont aan dat dit veroorzaakt wordt door de aanmaak van een ander hormoon: oxytocine. Oxytocine beïnvloedt o.a. de spijsvertering, de ademhaling en het zenuwstelsel en het is een van de zogenaamde 'feelgood'-hormonen. Een stof die hier ook onder valt, is: serotonine. Serotonine is o.a. betrokken bij stemming, slaap, emotie en eetlust. Het speelt ook een rol bij de verwerking van pijnprikkels.

Lees meer »

Massage is goed voor je (2)

In deel 1 van deze blog gaf ik een uitleg hoe met behulp van massage afvalstoffen je lichaam sneller kunnen verlaten. De afvoer van afvalstoffen heeft tot gevolg dat er automatisch meer ruimte in het lichaam is om voedingsstoffen op te kunnen nemen. Door dit proces zal je immuunsysteem sterker worden en de weerstand tegen ziektes verhoogd worden.

Lees meer »

Massage is goed voor je (1)

Een gezonde leefstijl is in! In de media word je om de oren geslagen met adviezen om gezond te leven: sporten, gezond eten, werken aan je mentale welzijn, stress-management, duurzaamheid en wat al niet meer. Massage komt niet vaak in dat rijtje voor. Het wordt vaak als een luxe gezien of als iets voor alleen topsporters. In veel oude culturen was massage echter een onontbeerlijk onderdeel van de gezondheidszorg. Niet alleen vanwege de persoonlijke aandacht, maar meer omdat het helpt om je lichaam in goede conditie te houden. In deze blog behandel ik 3 belangrijke effecten van massage. Klik op de titel om deel 1 te lezen.

Lees meer »