Spierklachten door beeldschermwerk (1)

Veel van mijn cliënten klagen over pijn in schouders, nek en armen door het thuiswerken. Een thuiskantoor met ergonomisch bureau en een verstelbare bureaustoel is nou eenmaal niet voor iedereen weggelegd. Meestal is een laptop op de keukentafel de realiteit. Om nog maar te zwijgen van alle afleiding door huisgenoten en huishoudelijke taken om je heen. De tijd die je voorheen nodig had om lekker op de fiets naar en van je werk te gaan, worden nu gewoon extra werkuren en regelmatige pauzes moet je zelf inlassen. In deze serie ga ik in op een paar van de klachten-veroorzakers die je bij het thuiswerken tegenkomt en wat je daar zelf aan kunt veranderen.

Lees meer »

Massage is goed voor je (3)

In deel 2 van deze blog sprak ik over de verlaging van het stresshormoon cortisol door massage. Neurologisch onderzoek toont aan dat dit veroorzaakt wordt door de aanmaak van een ander hormoon: oxytocine. Oxytocine beïnvloedt o.a. de spijsvertering, de ademhaling en het zenuwstelsel en het is een van de zogenaamde 'feelgood'-hormonen. Een stof die hier ook onder valt, is: serotonine. Serotonine is o.a. betrokken bij stemming, slaap, emotie en eetlust. Het speelt ook een rol bij de verwerking van pijnprikkels.

Lees meer »

Massage is goed voor je (2)

In deel 1 van deze blog gaf ik een uitleg hoe met behulp van massage afvalstoffen je lichaam sneller kunnen verlaten. De afvoer van afvalstoffen heeft tot gevolg dat er automatisch meer ruimte in het lichaam is om voedingsstoffen op te kunnen nemen. Door dit proces zal je immuunsysteem sterker worden en de weerstand tegen ziektes verhoogd worden.

Lees meer »

Massage is goed voor je (1)

Een gezonde leefstijl is in! In de media word je om de oren geslagen met adviezen om gezond te leven: sporten, gezond eten, werken aan je mentale welzijn, stress-management, duurzaamheid en wat al niet meer. Massage komt niet vaak in dat rijtje voor. Het wordt vaak als een luxe gezien of als iets voor alleen topsporters. In veel oude culturen was massage echter een onontbeerlijk onderdeel van de gezondheidszorg. Niet alleen vanwege de persoonlijke aandacht, maar meer omdat het helpt om je lichaam in goede conditie te houden. In deze blog behandel ik 3 belangrijke effecten van massage. Klik op de titel om deel 1 te lezen.

Lees meer »