Massage is goed voor je (1)

Gepubliceerd op 26 juni 2020 om 14:43

Een gezonde leefstijl is in! In de media word je om de oren geslagen met adviezen om gezond te leven: sporten, gezond eten, werken aan je mentale welzijn, stress-management, duurzaamheid en wat al niet meer.
Massage komt niet vaak in dat rijtje voor. Het wordt vaak als een luxe gezien of als iets voor alleen topsporters. In veel oude culturen was massage echter een onontbeerlijk onderdeel van de gezondheidszorg. Niet alleen vanwege de persoonlijke aandacht, maar meer omdat het helpt om je lichaam in goede conditie te houden.
In deze blog behandel ik 3 belangrijke effecten van massage. Klik op de titel om deel 1 te lezen.

Massage verbetert de bloedcirculatie en afvoer van afvalstoffen

De bloedcirculatie is van levensbelang voor ons lichaam. Het bloed vervoert voedingsstoffen naar de cellen, waar verbranding plaat vindt, waarna via het bloed de afvalstoffen worden afgevoerd. Vooral in de spieren is een goede doorbloeding van belang. Door verbranding (beweging) in de spieren wordt melkzuur aangemaakt. Normaal wordt dit melkzuur goed afgevoerd door de bloedvaten in de spier, maar door overmatige aanspanning kunnen er knopen ontstaan. Eigenlijk zo'n beetje op dezelfde manier als hoe files ontstaan op de weg. Teveel auto's, of teveel afvalstoffen, willen over dezelfde weg dezelfde kant uit, maar er is maar beperkt ruimte.

Zo'n spierknoop, ook wel triggerpoint genoemd, is een bundeltje spiervezels wat als het ware aan elkaar plakt, waardoor de spier in zijn geheel niet meer soepel kan bewegen. In zo’n knoop hoopt melkzuur zich op, waardoor de spier zwaar en moe aanvoelt en soms zelfs pijn geeft.

Door middel van massage worden deze knopen weer losgemaakt, waardoor het melkzuur beter zijn weg naar de uitgang kan vervolgen. Het gevolg is uiteraard dat de spieren weer soepel worden. De vermoeidheid trekt weg en bewegingen kunnen makkelijker en pijnloos worden uitgevoerd.

Dus spierknopen ontstaan alleen maar door teveel beweging? Nee: wanneer je mentaal onder spanning staat, worden onbewust vaak spieren aangespannen. Denk maar aan het dichtknijpen van je kaken wanneer je je opwindt of het optrekken van je schouders als je ingespannen achter de computer zit te werken. Dergelijke spierspanning kan makkelijk een gewoonte worden wanneer je geen acht slaat op de eerste tekenen van vermoeidheid op die plaatsen. Gaandeweg heb je niet eens meer in de gaten dat je bepaalde spieren onnodig aanspant.

Tijdens een massage wordt je je weer bewust van de spierspanning op die plekken en het drukken en knijpen op de pijnlijke plekken kan je helpen om weer te ontspannen. En ontspanning brengt rust en ruimte om alles weer netjes op een rij te krijgen in je hoofd. De file lost op en je kunt weer rustig verder rijden.