Massage is goed voor je (2)

Gepubliceerd op 3 juli 2020 om 14:46

Massage verbetert de weerstand

In deel 1 van deze blog gaf ik een uitleg hoe met behulp van massage afvalstoffen je lichaam sneller kunnen verlaten. De afvoer van afvalstoffen heeft tot gevolg dat er automatisch meer ruimte in het lichaam is om voedingsstoffen op te kunnen nemen. Door dit proces zal je immuunsysteem sterker worden en de weerstand tegen ziektes verhoogd worden.

Let wel: massage is geen geneesmiddel, maar een hulpmiddel! Bijvoorbeeld in het oude China was massage slechts een onderdeel van de geneeskunst, die verder bestond uit: beweging, voeding, kruidenleer en acupunctuur.

Zo ook kan een goede weerstand niet opgebouwd worden met massage alleen: voldoende beweging en goede voeding zijn daar ook onderdeel van. Massage kan hierin wel een goede ondersteuning bieden: uit onderzoek blijkt dat na een massage de hoeveelheid witte bloedcellen in het bloed verhoogd is. Deze witte bloedcellen helpen om infecties en virussen te bestrijden.

Ook verlaagt een massage het gehalte van het stresshormoon cortisol in je bloed. Cortisol wordt door de bijnieren geproduceerd wanneer je stress ervaart. Wanneer er gevaar dreigt waarvoor je op de vlucht moet of waartegen je zou moeten vechten, zorgt cortisol ervoor dat de energie die in de cellen van je lichaam opgeslagen zit snel beschikbaar komt om deze reactie goed te kunnen uitvoeren. Vandaag de dag is stress echter van een andere orde: stress over onbetaalde rekeningen, stress door het werk, relatiestress, onvoldoende slaap, overmatig trainen, junkfood eten en te weinig drinken. Wanneer cortisol te lang in het lichaam aanwezig is, is dat ongunstig voor de weerstand.

Door de diepe ontspanning tijdens de massage schakelt het zenuwstelsel over op een modus van herstel: het zelfgenezend vermogen van het lichaam wordt gaat 'aan'.