Spierklachten door beeldschermwerk (2)

Gepubliceerd op 10 maart 2021 om 12:05

Je zithouding is niet alleen afhankelijk van de afstelling van je stoel. ook de beeldscherm-opstelling is van belang om relaxed te kunnen werken.

Ook in je ogen zitten een aantal spieren, die optimaal moeten kunnen werken. Voor deze spieren geldt hetzelfde als voor andere spieren in je lichaam: "stilstand is achteruitgang". Lang staren naar hetzelfde punt, kan allerlei oogklachten en hoofdpijn veroorzaken. Kijk dus ook regelmatig weg van je scherm en let erop dat je voldoende knippert om de vochtigheid van je ogen op peil te houden!

 

De hoogte van je beeldscherm

Je ogen moeten op dezelfde hoogte staan als de bovenrand van je beeldscherm. Je hoofd is dan niet voor- of achterover gekanteld, maar precies recht. Dat is belangrijk om nek- en/of schouderklachten te voorkomen

Tip: gebruik een laptopverhoger of leg een stapel boeken onder je laptop) en sluit  een extra toetsenbord aan indien mogelijk.

 

De afstand van je ogen tot je monitor

Om ontspannen te kunnen blijven kijken naar je beeldscherm kun je er het beste op ongeveer een armlengte vandaan zitten.

Als je niet op de juiste manier voor je monitor zit, kunnen de volgende klachten ontstaan: hoofdpijn, nekklachten, vermoeide ogen, rode ogen, droge ogen, dicht op je beeldscherm willen zitten (schouders!!!)

Je werkhouding is dan niet optimaal en de ene klacht heeft vaak de andere tot gevolg. Laat je ogen opmeten!!!

 

Helderheid van je scherm

door je scherm niet maximaal helder te zetten, geef je je ogen juist rust. Vergelijk het maar met het in een lamp kijken. Je ogen moeten dan alle moeite doen om het beeld te corrigeren.

 

Het allerbelangrijkste advies blijft: op het moment dat je spierklachten ervaart achter je beeldscherm, is het tijd om een kleine pauze in te lassen. Ook wanneer je merkt dat je wil bewegen of steeds gaat verzitten, is dit een teken van je lichaam om even te pauzeren van je werk.

Sta even op, strek je benen en je armen, draai je schouders en je nek rustig los, haal je handen even door je haar, kijk even naar buiten en pak een glas water.

Elk half uur is ideaal, maar alle beetjes helpen: wees niet te streng voor jezelf en houd je aan de werktijden die je voorheen op kantoor doorbracht.