Massage is goed voor je (3)

Gepubliceerd op 10 juli 2020 om 14:08

Massage geeft rust 

In deel 2 van deze blog sprak ik over de verlaging van het stresshormoon cortisol door massage. Neurologisch onderzoek toont aan dat dit veroorzaakt wordt door de aanmaak van een ander hormoon: oxytocine. Oxytocine beïnvloedt o.a. de spijsvertering, de ademhaling en het zenuwstelsel en het is een van de zogenaamde 'feelgood'-hormonen. Een stof die hier ook onder valt, is: serotonine. Serotonine is o.a. betrokken bij stemming, slaap, emotie en eetlust. Het speelt ook een rol bij de verwerking van pijnprikkels.

De miljoenen zenuwuiteindjes in de huid staan rechtstreeks in verbinding met onze hersenen, waar de hormoonaanmaak wordt geregeld. Het is dus niet verbazingwekkend dat door huidcontact allerlei lichamelijke processen in werking treden. 

Massage kan vooral een hulpmiddel zijn tegen eindeloos gepieker. Het hoofd blijft maar doormalen, waardoor je slecht slaapt en vermoeid raakt. Door een massage kun je veel beter je lichaam voelen en raken de malende gedachtes wat meer op de achtergrond. Gek genoeg komen de beste ideeën en oplossingen vaak op een moment van ontspanning. Verplicht ontspannen is dus niet zo'n slecht idee: het helpt om je lichaam en geest weer in de juiste stand te krijgen, zodat je de alledaagse stress weer even aan kan!